Aby „tradycji” stało się zadość to teraz jest czas na wspomnienia muzyczne z podróży...
Zanim pojechałem do Pitera rosyjska muzyka kojarzyła mi się przede wszystkim z Ałłą Pugaczową, Festiwalem Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, słynnymi pieśniami „Kalinką” i „Katiuszą”... :)) Najogólniej rzecz ujmując muzycznie zatrzymałem się w czasach realnego socjalizmu, jeśli chodzi o rosyjską twórczość :)
Wycieczka do Sankt Petersburga stała się zatem doskonałym pretekstem, aby „uwspółcześnić” sobie nieco rosyjską muzyczną pamięć.
No i w końcu udało się znaleźć coś co łatwo wpada w ucho i kojarzy się z coraz bardziej nowoczesną Rosją! W hotelowym pokoju, przy „lampce” coli i „Aurory” ;) znaleźliśmy na YouTub-ie muzyczną petardę! Trudno było być obojętnym, nam – samcom z krwi i kości, wobec takiej dawki urody, seksapilu, energii i muzycznego talentu! :) Zresztą miliony Rosjan nie może się mylić... Te kobiece trio, bo o nim mowa, jest jednym z najpopularniejszych zespołów w Rosji... No, może jeszcze zespół Tatu też zrobił tam taką karierę, ale na ten girls-band na pewno przyjemniej się patrzy ;))
Przedstawiam SEREBRO! Będzie po rosyjsku, pięknie, na bogato, nowocześnie i przebojowo, czyli w muzycznej pigułce zawarte nieco tego co zobaczyliśmy w Sankt Petersburgu i tego jak będziemy wspominać to niesamowite miasto!
Oto, moim zdaniem, kilka najfajniejszych przebojów:
1. Dawaj derżatsja za ruki - http://www.youtube.com/watch?v=I552xWuwue8
2. Mama ljuba - http://www.youtube.com/watch?v=VfwQhuvFcKg